Швейцарските железници са световноизвестни със своята точност. През 2022 година 93%

...
Швейцарските железници са световноизвестни със своята точност. През 2022 година 93%
Коментари Харесай

Точни до секундата: как го постигат швейцарските влакове?

Швейцарските железници са световноизвестни със своята акуратност. През 2022 година 93% от всички влакове на Швейцарските федерални железници са пристигнали в точния момент, т.е. с по-малко от три минути забавяне. Сега швейцарските железници вкарват нов знак за машинистите, който им демонстрира закъснението до секунда. Така влаковете може да са даже още по-точни, споделя АРД. 

В районния трен от Цюрих за Аарау машинистът следи на екрана на таблет в предната част на кабината си какъв брой близо е до идната гара. " Според системата сме подранили с 34 секунди, само че в действителност това е съвършено ", изяснява машинистът. Малко по-рано, само че не прекомерно рано, с цел да се засече с различен трен - това е златният стандарт. Тъкмо съвършенството е задачата, която швейцарските железници преследват с новия високотехнологичен екран, който демонстрира по какъв начин се движи влакът в действително време.

Точността има положителен резултат и върху климата

Иновацията ще се отрази позитивно и на потреблението на сила, изяснява Матиас Тухшмид, енергиен специалист на швейцарските железници. " Най-важно за железницата е да се движи допустимо най-точно. А в този момент към този момент виждаме: колкото по-точни са влаковете, толкоз по-малко сила е нужна на цялата система. "  Причината: по-малкото прекъсвания и ускорения отвън графика на влаковете означава и по-малко ползване на сила. " Колкото по-висока е скоростта, толкоз по-голямо е съпротивлението на въздуха ", изяснява специалистът. " Така че колкото по-ниска скорост е допустима за постигане на дестинацията в точния момент, толкоз по-добре е за потреблението на сила. "

През 2022 година трен на швейцарската компания " Ретише Бан " сложи връх за най-дългия пътнически трен в света - 1910 метра. Снимка: Lian Yi/XinHua/picture alliance

Оптималната скорост се демонстрира на таблета в кабината, а по време на пътуването има непрекъснати актуализации за настоящото забавяне. На някои места машинистите знаят, че могат да минат по-бързо, изяснява Маркус Крьопфли, също машинист. Той разказва на публицистите от АРД във влака от Цюрих за Аарау по какъв начин работи новата система, до момента в който неговият сътрудник ръководи транспортното средство.

" Сега той вижда, че закъсняваме с 1 минута и 23 секунди. И ще се опита да навакса по най-хубавия вероятен метод, като сигурността постоянно е преди всичко! ”, твърди Крьопфли.

Може ли системата да се приложи и в Германия?

93% от влаковете в Швейцария са в точния момент още преди въвеждането на новата система. С нея швейцарските железници се стремят към още по-голяма точност. Дали това няма да е допустимо и при хронично неточните немски железници - " Дойче Бан "? Според Матиас Тухшмид концепцията не е неприятна. " Трудно е осъществяването обаче. Може би на нас, като добре интегрира компания, ни е по-лесно, в сравнение с би било в Германия ".

Това сигурно се дължи и на обстоятелството, че Швейцария влага доста повече в своите железници, в сравнение с Германия. Или по-конкретно пет пъти повече, пресмята немската обществено-правна медия. През 2020 година Швейцария е вложила 440 евро на човек в железопътната инфраструктура - в Германия тази сума е едвам 88 евро.

***

Вижте и тази изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР